I. BSSZ-ARANYTÍZ Nemzetközi Mesterverseny és VII. Budapest Open Papp Béla Emlékére

Tisztelt Sakkbarátok!

Hetedik alkalommal rendez a Budapesti Sakkszövetség nemzetközi nagymesterversenyt az Aranytíz Kultúrházzal közösen Budapesten, augusztus közepén. A verseny fő támogatója a Fővárosi Önkormányzat és az V. kerületi önkormányzat.
Augusztus végén már hagyományossá kezd válni, hogy Magyarország egyik legerősebb nagymestertornája, és a hozzá kapcsolódó kísérőversenyek a Duna-part mellett található, kitűnő Aranytíz Kultúrházba vonzzák az érdeklődő sakkbarátokat. Remélem, hogy idén is színvonalas szórakozást tudunk biztosítani a résztvevőknek, és a különböző versenyformákban legalább olyan sokan állnak rajthoz, mint a korábbi években!

Budapestnek mindig is nagyon komoly sakk-hagyományai voltak. Itt alakult meg az első magyarországi sakk-kör, először nem hivatalosan 1839-ben Grimm Vince vezetésével, utána 1864-ben hivatalosan is, Erkel Ferenc, nemzetünk nagy zeneszerzője elnökletével. Budapesten alakították meg a Magyar Sakkszövetséget is 1911-ben és a világháború után 1921-ben is.Felsorolhatatlanul sok fővárosi sakkozó képviselte a magyar színeket különböző világversenyeken és sakkolimpiákon, közülük is kiemelkednek Maróczy Géza, Szabó László, Barcza Gedeon, illetve a női világranglistát több mint 25 évig megszakítás nélkül vezető Polgár Judit, vagy a volt női sakkvilágbajnok Polgár Zsuzsa.

Ez a versenysorozat, melynek fővédnöke Tarlós István főpolgármester, nem csak egy nemzetközi sakkverseny, hanem fontos része Budapest kulturális életének, és a magyarországi résztvevőkön túl az elkövetkező esztendőkben egyre többen fognak érkezni külföldről is, és elviszik Budapest jó hírét szerte a nagyvilágba.

Tisztelettel:
Révész Máriusz - Budapesti Sakkszövetség elnöke

A verseny

A verseny időpontja: 2017. augusztus 18-27.

Megnyitó: Augusztus 18. pénteken 14 óra 45 perctől a Színházteremben

A verseny helyszíne: Aranytíz Kultúrház, Budapest V. ker. Arany János utca 10.

A verseny fővédnöke: Tarlós István, Budapest főpolgármestere

A verseny védnökei:
Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, a Budapesti Sakkszövetség elnöke
Szentgyörgyvölgyi Péter, V. kerületi polgármester

A verseny szervezője: Budapesti Sakkszövetség, IO Nagy László

Főbíró: IA Fehér Gyula

A verseny résztvevői: 2017. évi versenyengedéllyel rendelkező játékosok, illetve érvényes FRD-vel rendelkező külföldi sakkozók. Az Open „A” csoportban legalább 1600 Élő pontos, a „B” csoportban 1700 Élő pont alatti játékosok vehetnek részt. A körversenyeken Nagy László IO-val való egyeztetés szükséges.

A fordulók rendje: Augusztus 18. péntektől 27. vasárnapig. Szabadnap: augusztus 20. vasárnap. Minden forduló 15 órakor kezdődik, kivéve az utolsót, ami 10 órakor. Késési idő: 45 perc.

Lebonyolítás: A nagymester- és mestercsoportokban 9 fordulós körmérkőzés. A nyílt verseny mindkét csoportjában 9 fordulós svájci rendszer. Program: Swiss Manager

Időkontroll: 90’/40 lépés + 30’ rájátszás, lépésenkénti 30” bónuszidővel.

Holtversenyek: A körversenyeken 1. egymás elleni eredmény 2. Berger-Sonneborn A nyílt csoportokban 1. Buchholz, 2. progresszív, 3. egymás elleni, 4. Berger-Sonneborn

Díjazás: Minden csoportban az I. helyezett kupát, az I-III. helyezettek érmet kap. Az Open versenyen (A és B csoport együtt) a díjalap 360 000 Ft.

Jelentkezés: Körversenyekre: firstsat@hu.inter.net Nyílt versenyekre: bpchesstournament@gmail.com

Szállásajánlatok: IO Nagy László+36-30-2301914, firstsat@hu.inter.net

A versenyről

A verseny időpontja

A verseny időpontja: 2017. augusztus 18–27.

Megnyitó: Augusztus 18. pénteken 14 óra 45 perctől a Színházteremben

Lebonyolítás

Lebonyolítás: Körmérkőzés, majd svájci rendszer

Időkontroll: 90’/40 lépés + 30’ rájátszás, lépésenkénti 30” bónuszidővel.

A fordulók rendje:
Augusztus 18. péntektől 27. vasárnapig. Szabadnap: augusztus 20. vasárnap. Minden forduló 15 órakor kezdődik, kivéve az utolsót, ami 10 órakor. Késési idő: 45 perc.

A verseny kezdetéig hátralevő idő:

13
Nap
01
Óra
24
Perc
58
Mp

Helyszín és időpont

Dátum: 2017. augusztus 18–27.

Helyszín: Aranytíz Kultúrház

Budapest V. ker. Arany János utca 10.

A számokról

Jelenlegi létszám

~ 50

Díjalap

360 e Ft

Résztvevők

15 országból

Támogatók és partnerek

Aranytíz
Kultúrház

Budapest Főváros
Önkormányzata

Budapesti Sakk
Szövetség

Belváros-Lipótváros
Önkormányzata

Magyar
Sakkszövetség